Results

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg wordt verleend aan patiënten die niet meer kunnen genezen van hun ziekte. De behandeling dient om de kwaliteit van de laatste levensfase te verbeteren. Palliatieve zorg wordt verleend bij bijvoorbeeld dementiepatiënten en uitbehandelde kankerpatiënten. Er zijn 4 fases van palliatieve zorg. Fase 1 is ziektegericht: de behandelingen hebben als doel om de ziekte te vertragen of het leven van de patiënt te verlengen. In de tweede fase worden symptomen behandeld. Hierbij kun je denken aan pijnbestrijding, maar ook aan oplossingen om de achteruitgang in mobiliteit tegen te gaan. In fase 3 gaat men naar het sterven 'toewerken'. Deze fase duurt normaliter maar een paar dagen. Fase 4 is nazorg na het overlijden van de dierbare. In de praktijk lopen fase 1 en 2 naast elkaar en niet na elkaar.

Thuiszorg

Thuiszorg is, zoals het woord doet vermoeden, zorg die bij jou thuis wordt verleend. Hierbij kan het gaan om hulp in de huishouding, maar ook om verpleging en zorg. Op deze zorg kan je aanspraak maken als je ziek bent en niet meer (volledig) voor jezelf kunt zorgen. Ook als je door ouderdom hulp nodig hebt kun je aanspraak maken op thuiszorg. Thuiszorg wordt in die gevallen vergoed vanuit de zorgverzekering, gemeente of uit de Wet Langdurige Hulp.

Tandheelkunde

Jouw link hier?

Jouw link hier?

Besmettelijke ziektes

Besmettelijke ziektes kunnen worden overgedragen van mens tot mensen. Sommige ziektes worden ook overgedragen van dieren op mensen, een voorbeeld hiervan is rabiës en de Ziekte van Lyme. Enkele voorbeelden van veel voorkomende besmettelijke ziektes zijn SOA's, griep, verkoudheid, momenteel corona, mazelen en waterpokken. Hoe de ziekte wordt overgedragen verschilt per ziekte. Een SOA draag je over met seks. Griep, verkoudheid, corona, mazelen en waterpokken via vochtdeeltjes die je uitademt, hoest of niest. Om te voorkomen dat je een besmettelijke ziekte doorgeeft of om erge ziekte te voorkomen is het vaak raadzaam om je te laten testen.

Letsel

Letsel is een beschadiging aan je lichaam. In ruimere zin is het trauma aan weefsel, bot of orgaan dat is veroorzaakt door een ongeval. Hierbij kun je denken aan verwondingen, botbreuken, kneuzingen, bult, blessures, etc. Letsel moet soms worden behandeld door een huisarts of in het ziekenhuis. Als letsel is veroorzaakt door een ander kun je aanspraak maken op een schadevergoeding.

Alternatieve geneeswijzen

Onder alternatieve geneeswijzen scharen we alle vormen van geneeskunde die niet wetenschappelijk zijn bewezen. Omdat de werking niet is bewezen worden deze methodieken vaak niet vergoed vanuit de verzekering. Er zijn verschillende soorten alternatieve geneeswijzen. Een bekende vorm is accupunctuur, hierbij worden naalden (niet diep) in het lichaam gezet met als doel het genezende vermogen van het menselijk lichaam te activeren en stimuleren. Er zijn ook alternatieve geneesmiddelen, dat is medicatie die geen bewezen werking heeft. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde kruidenmedicijnen, homeopathische middelen en antroposofische geneesmiddelen. Ook vormen die verband houden met chakra's, de ziel en de helende werking van stenen en mineralen vallen onder de alternatieve geneeswijzen.

Rouwbegeleiding

De laatste fase van palliatieve zorg vindt plaats na het overlijden. Deze zorg wordt ook wel rouwbegeleiding genoemd. Deze zorg is bedoeld om je te leren omgaan met de emoties die je hebt na het overlijden van een dierbare, zodat je je leven kunt hervatten. Veel mensen denken dat rouw draait om het vergeten van de overledene, echter leer je het verdriet te verweven in je leven. Je krijgt dus handvaten om het verdriet te dragen, zonder de overledene te vergeten.

Jouw link hier?